<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=491489&amp;fmt=gif">

Deze serie van artikelen schetst de 5 belangrijkste succespijlers die jou, als MKB ondernemer helpen groeien in de high tech ‘value chain’. Vandaag succespijler 4 & 5: Uitstekende bereikbaarheid en huisvesting.

De (inter) nationale bereikbaarheid van een regio staat altijd hoog op de agenda van de lokale politiek. Een goed economisch systeem kan namelijk niet zonder optimale vestigingscondities. Maar ook de bereikbaarheid van jouw bedrijf is belangrijk. Welke factoren zijn van belang als je als ondernemer van een groeiend MKB bedrijf gaat verhuizen in of naar de Brainport regio?

Brainport Eindhoven concurreert met andere aantrekkelijke en soms veel grotere kennisregio’s in en buiten Europa (o.a. Stockholm, Milaan, Zurich, München) om investeringen, bedrijven, afzetmarkt en talent. Als het gaat om schaars toptalent dan concurreren hightech bedrijven, zoals ASML, zelfs met Sillicon Valley. Om succesvol te blijven en studenten, kenniswerkers, ondernemers en investeerders te binden, moet Brainport blijvend investeren in de kracht van de stad en haar omgeving.

Internationale verbindingen 

Een aantal aandachtspunten met betrekking tot de (inter)nationale verbindingen van de Brainport regio zijn: doorgaande intercitytreinen vanuit Eindhoven naar Düsseldorf, Brussel en Aachen, ruimte voor verdere groei na 2019 van Eindhoven Airport en onder andere wegverbeteringen en -verbreding van de autosnelwegen A2, A58 en A67.

In het verlengde van de regio is ook de bereikbaarheid van jouw bedrijf belangrijk. Omdat je als MKB’er midden in de waardeketen opereert, dient er een goede infrastructuur van en naar de vestigingsplaats aanwezig te zijn. Een groeilocatie kenmerkt zich daarom door een uitstekende bereikbaarheid. Denk hierbij aan een nabijgelegen vliegveld, waterweg, snelweg en toegangswegen maar ook aan een trein- of busverbinding, voldoende parkeergelegenheid en eventuele laad- en losmogelijkheden.

Nabijheid woonplaats personeel

Woon-werkverkeer speelt natuurlijk een rol bij een keuze voor een vestigingsplaats. Wanneer je zoekt naar een nieuwe vestigingsplaats, houd er dan rekening mee waar je personeel woont. Staat deze nieuwe vestiging daar niet te ver van af en loop je het risico dat werknemers daarom niet mee zullen verhuizen?

Huisvestingscriteria

Het bedrijfspand is logischerwijs van groot belang bij de keuze voor een vestigingsplaats. Ook hier kun je rekening houden met uiteenlopende factoren. Als groeiende MKB ondernemer zoek je een plek waar een gevarieerd aanbod is aan kantoorruimten voor een acceptable prijs. Idealiter is er op de locatie een mogelijkheid tot huren met een lange en minder lange looptijd. De aanwezigheid van exruimten, voldoende horecagelegenheden, retail, een conferentiecentrum en mogelijkheden tot sport en recreatie zijn zachtere factoren die je over de streep kunnen trekken.

Wat is toegestaan vanuit het bestemmingsplan? Denk erover na wat de toekomst van de locatie is. Uitbreidingsmogelijkheden zijn van belang wanneer je bedrijf groeiende is. Ook moet de locatie geschikt blijven bij eventuele veranderingen in je bedrijfsactiviteiten. Met deze optimale flexibiliteit kan je onderneming maximaal anticiperen op veranderingen in de organisatie, processen of marktomgeving. Dit maakt zowel groei als krimp in je huisvesting mogelijk.

Eén van de 5 kenmerken van future-proof groeilocaties voor het MKB is geschetst.

Je bent een MKB’er. Je onderneming groeit. De plek waar je bedrijf zich vestigt moet toekomstbestendig zijn. Nabijheid van innovatieve partners en service providers is slechts het topje van de ijsberg. Waar dien je allemaal op te letten? Deze whitepaper schetst de 5 belangrijkste kenmerken van groeilocaties in de snel veranderende high tech ‘value chain’.

GROEI IN DE HIGHTECH ‘VALUE CHAIN’ EN LEES DE WHITEPAPER