Precies 25 jaar geleden besloot Philips de deuren van het NatLab open te gooien. Hoe succesvol dat ook was geweest, het electronicaconcern van toen had haarfijn door dat er nog meer succes te verwachten viel als de samenwerking niet alleen tussen eigen afdelingen maar ook met derden zou plaatsvinden. Om de 25ste verjaardag van dat beginmoment te vieren, staat de Campus dit jaar in het teken van Rewind & Fast Forward: door terug en vooruit te kijken kan het verleden geëerd worden om er nog sterker de toekomst mee in te gaan.
Click to read the article in English
De vorig jaar aangetreden Campus CEO Otto van den Boogaard is blij met die balans: “In een hightech omgeving als de onze hebben we van nature de neiging om alleen maar vooruit te kijken. Maar een moment als dit kan ons helpen toch ook even stil te staan en ons te realiseren waar onze wortels liggen. Het vooruitgangsdenken leidt ons allemaal hier, maar we komen wel ergens vandaan. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het thema ‘licht’: iedereen snapt dat het begin daarvan bij Philips ligt en het is dus niet toevallig dat tientallen van onze huidige Campusbewoners daar ook vandaag mee bezig zijn. Soms als laser, soms in diepe fotonica-technologie of als belangrijk onderdeel van de lithografie, maar uiteindelijk is het toch allemaal licht. Dat zit heel diep in onze genen.”
Van den Boogaard ziet die gezamenlijke wortels ook als garantie voor het blijvende unieke karakter van de Campus. “Het concept van Open Innovatie is hier jaren geleden ontstaan en is met ons meegegroeid tot wat het nu is. De hart en ziel van deze plek bedoel ik daarmee; alles dat alleen in die krachtige onderlinge samenhang kan gedijen.” Het geeft de Campus volgens de CEO ook dat typische dorpspleinkarakter dat op en rond de Strip - de gebouwenrij waar alle gemeenschappelijke voorzieningen zoals winkels en restaurants bij elkaar zitten - via min of meer georganiseerde toevallige ontmoetingen volop tot zijn recht komt.
Artikel gaat verder na de foto
Die Strip was er niet meteen. Sterker nog, toen het Natlab veranderde in een Campus was dat niet direct het startsein voor de komst van externe partijen. Dat gebeurde rond 2003, toen ‘High Tech Campus Eindhoven’ de officiële benaming werd. De oprichting van Holst Centre was vervolgens, in 2005, het echte startschot voor Open Innovatie als leidend principe voor alles wat zich tot de Campus aangetrokken voelde.
Philips bleef vooralsnog wel de eigenaar van het terrein. “Dat veranderde in 2012, toen werd besloten om de Campus af te splitsen, waarmee een nieuwe periode werd ingeluid," zegt Van den Boogaard. "Hoewel er al meer dan honderd bedrijven hier waren gevestigd, werd het in deze periode echt een onderneming. Met dezelfde doelen als in de begintijd, maar met veel meer ondernemerschap om ze te realiseren. Aan de ene kant kwam er alle aandacht voor de best denkbare fysieke omgeving van gebouwen en voorzieningen, maar tegelijk bleef ook gevoel voor het belang van een sterke community: de mensen maken altijd het verschil.”
De doelstellingen zijn bij de huidige eigenaren onveranderd. “Er kan nog zo’n 80.000 à 100.000 meter bijgebouwd worden, maar ook bestaande gebouwen blijven we verbeteren. Daarbij sluiten we nauw aan bij de wensen van de huurders, bijvoorbeeld door meer cleanrooms of andere technische ruimtes te creëren. Het is ook een constante puzzel: start-ups blijven niet klein en hebben dus behoefte aan meer of andere ruimtes. Dat willen we natuurlijk graag faciliteren. Het is daardoor wel een partijtje Tetris voor gevorderden!”
Midden in dat Tetris-spelletje moet er ook ruimte zijn voor bijzondere behoeften. “We willen altijd plek hebben waar organisaties en mensen kunnen verbinden. En de speciale hubs bevallen ons ook goed in lijn met onze strategie. Het AI Innovation Center, de 5G Hub, de Workplace Vitality Hub en het binnenkort geopende 3EALITY hub, speciaal voor spatial web diensten. We zullen altijd aandacht houden voor opkomende technologieën, al is het alleen maar omdat dat ook weer interessante nieuwe partijen aantrekt, waar ook de bestaande huurders zoals ASML, NXP, Signify en Smart Photonics voordeel bij kunnen hebben.”
Om dat allemaal in goede banen te leiden, is er regelmatig overleg met de andere Campussen binnen de Brainport regio. “Doel daarbij is om de taart voor iedereen groter te maken en dat lukt ons dankzij die samenwerking heel goed.” Het blijft trouwens niet bij overleg in de regio, benadrukt Van den Boogaard. “Er is ook een vruchtbaar overleg tussen de landelijke topcampussen, net zoals er op Europees niveau onderling contact is. Onze insteek daarbij is altijd om ook anderen te laten meegenieten van het succes van onze Campus.” Dat High Tech Campus Eindhoven nu al een begrip is over de hele wereld vormt daarvoor een mooie basis. “Niet voor niets bracht Tim Cook onlangs eerst een bezoek aan ons voordat hij naar zijn geplande afspraken in Brussel ging,” zegt Van den Boogaard trots.
Wat ook in de planning staat is tijdelijke woonruimte. Het moet nog allemaal passen in het bestemmingsplan, maar de Campus mikt op “enkele honderden” units. “Denk aan een verblijf van iets tussen een week en zes maanden, daar hebben veel van onze bedrijven grote behoefte aan, vooral voor hun nieuwe medewerkers die uit het buitenland komen of voor tijdelijke collega’s die alleen voor een project hier zijn. Zo’n faciliteit zou, los van onze eigen behoefte, ook heel mooi passen in het grotere plaatje van de woningbehoefte in onze regio.”
Met de komst van die woningen wordt de sociale component nog belangrijker, geeft Van den Boogaard aan. “We willen die fijne omgeving ook graag na werktijd bieden. Denk aan restaurants waarvan de keuken langer open is, een bioscoop, lezingen, concerten wellicht. Eten, drinken en netwerken horen net zozeer bij ons concept als de ontwikkeling van een nieuwe fotonische chip. Ook dat helpt bij ‘Turning technology into Business’. Trouwens, naast de avonduren denk ik dat we op zaterdagen ook wel eens vaker open zouden kunnen gaan. Nu is er al incidenteel een fiets- of hardloopwedstrijd, maar er zijn elke week wel mensen die willen cricketen of, als de banen er liggen, een potje padel willen spelen.”
Wat Van den Boogaard wil zeggen: de ‘harde grenzen’ van de Campus zullen komende tijd wat gaan vervagen. “Maar altijd met mate. We zullen heel goed blijven kijken naar de veiligheid en naar de waarde van dat gevoel samen een bijzondere community te vormen. Iedereen hier op de Campus weet hoe bijzonder die community is. Dat willen we graag verder stimuleren door inspirerende evenementen rond innovatie, vitaliteit en cultuur. Alles wat nodig is om een plek te creëren waar iedereen zich welkom en thuis voelt!”
Interview en artikel door Bart Brouwers.
Beoek de landingspagina 'Rewind & Fast Forward: 25 years of High Tech Campus Eindhoven' om samen met ons deze bijzondere mijlpaal te vieren.